• -Ediția 2022-

    Salonul Național de Fotografie Fotogeografica

    Cel mai important concurs de fotografie pentru tineret

    Fotogeografica atrage anual noi tineri pasionați de fotografie, dar și profesioniști din domeniu, în cel mai important concurs național de fotografie care are ca tematică promovarea valorilor naturii, a culturii şi tradiţiilor româneşti de pe teritoriul României. Fotogeografica a ajuns la a 26-a ediție a sa, iar concursul se bucură de un real succes și de o popularitate crescută.

    Regulament Vezi câștigătorii

,Fotogeografica s-a transformat dintr-un concurs anual de fotografie deschis tineretului, completat cu o multitudine de activități, publicații, expediții de teren și o permanentă interogație despre rolul acestui gen, într-o ”mișcare-fenomen”.

Standardul a crescut an de an, iar premianții au devenit ulterior profesioniști respectați, cu trofee în competiții prestigioase internaționale, au ilustrat publicații și albume, au realizat expoziții personale de mare succes. Imaginile lor sunt nu numai un document ci și un îndemn. Patrimoniul natural și cultural este o parte importantă din identitatea noastră și o moștenire ce obligă. Manifestarea a devenit o tradiție culturală în România și un brand consacrat.

 

Patrimoniu cultural

Patrimoniu cultural

Aşezări, gospodării, construcţii, ocupaţii tradiţionale, meşteşuguri, datini și obiceiuri.

Patrimoniul  natural

Patrimoniul natural

Peisaj natural (substrat geologic, relief, vegetaţie, apa, sol, faună, fenomene naturale) și wildlife (aspecte de viața sălbatică; specii faunistice în habitatul natural; sunt excluse fotografiile cu animale în captivitate).

  • Cea mai importantă manifestare la nivel naţional din domeniul artei fotografice, adresată exclusiv tineretului.
  • 26 de ediții (perioada 1997-2022)
  • Peste 7000 de concurenţi.
  • 200 premianţi.
  • Peste 20 000 de fotografii.
  • Aproximativ 175 000 de vizitatori.
  • Mai mult de 250 de prezentări şi dezbateri de mare actualitate.
  • 30 000 de participanţi în cadrul Serilor Fotogeografica.
  • Acordarea premiilor s-a făcut de către un juriu format din personalităţi ale domeniului.
  • Dintre câștigătorii concursului s-au remarcat tineri fotografi, ulterior recunoscuţi în arta fotografică la nivel naţional.
  • 16 cataloage foto și un CD prezentare multimedia.
  • Cataloagele Fotogeografica au fost prefațate de personalități academice sau nume de renume, adevărate branduri de țară.
  • Proiectul este realizat de Casa de Cultură a Studenţilor Bucureşti, sub egida Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse, cu suportul deosebit al Operei Naționale București și Teatrului Național ”I.L. Caragiale” din București împreună cu prestigiosi parteneri precum: ZITEC, RePatriot, Universitatea Bucureşti, Muzeul de Istorie al Municipiului Bucureşti, Universitatea Populară ”I. Dalles”, National Geographic Romania, UNESCO ProNatura.
  • Împreună cu premianții Fotogeografica s-a realizat colecția din programul Romania Student Tour: Misterele Olteniei de sub munte; Plaiurile Vrancei; Enigmele Buzăului; Ţinutul Neamţului; Din tainele Bucovinei; Haţeg, ţinutul dinozaurilor; Din lumea Banatului; Pădurea Craiului, țara dintre Crişuri; Ținutul Vulcanilor, izvor de civilizație; Descoperirea Naturii în Gorjul Montan; Dobrogea la răscrucea timpurilor; Transilvania, inima României; Civilizația Mărginimii; Ținutul Pădurenilor, inima de fier a Daciei străbune; Apuseni, țara de piatră; Maramureș, moștenirea unui neam.
  • De-a lungul timpului, ocupă printre primele poziţii în clasamentele forurilor centrale pentru tineret, ca fiind una dintre cele mai mediatizate acţiuni şi de impact în rândul tinerilor, fiind un brand cunoscut cu un public stabil.
  • Reflectare consistentă în mass media (radio, tv, ziare, reviste, site-uri web)

„De de mulți ani Fotogeografica este mult mai mult decât un concurs de imagini. A devenit o instituție care descoperă tineri și pasionați fotografi dintre care mulți devin deja, iată, artiști fotografi de clasă. Talentul lor a făcut posibilă publicarea unor articole despre natura sălbatică, specii remarcabile, peisaje surprinzătoare, farmecul încă puțin alterat al lumii satului de munte. Astfel de fotografi au ajuns cunoscuți pe plan internațional ca ambasadori ai unei Românii pline de farmec.”

Cristian Lascu,
National Geographic Romania